14 dzień - Tortilla i Salsa

Rano zjadłam trochę arbuza. Później przygotowałam tortille.

Następnie wypiłam koktajl

Koktajl:
100g jarmużu
2 banany
3 jabłka

Tortille:
1 szkl. kukurydzy
1 szkl. pomidorów
1/2 szkl. cebuli
1/4 szkl. świeżo
mielonychnasion lnu
 
Wszystko zmiksowałam. Uformowałam 3 cienkie placki i odwadniałam w piekarniku z termoobiegiem ustawionym prawie na minimum jakąś połowę dnia. (Czyli dobrze jest tortille przygotować rano, żeby na wieczór były gotowe. Czas osuszania zależy od temperatury, wilgotności, piekarnika lub odwadniacza. Mój piekarnik włączony na minimum ma temp. ok 30 st., więc mogłam jeszcze odrobinkę go podkręcić do 40 st.)

Sos „serowy”
1/2 szkl. namoczonych nerkowców
1/2 szkl. namoczonego słonecznika
1/3 szkl. drożdży nieaktywnych
(płatki drożdżowe)
mały ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
czubata łyżeczka miso
1/2 szkl. wody wg potrzeb do miksowania
 
Zmiksować do gładkości
 

Salsa
2 pomidory
1 awokado
łyżeczka suszonej kolendry
2 łyżki posiekanej cebuli
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz

„Mięso” orzechowe
1/2 szkl. orzechów włoskich
1/2 szkl. dowolnych nasion lub orzechów
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
kumin do smaku
sól
 
W malakserze z ostrzem w kształcie S miksuj pulsacyjnie kilka razy, aż do posikania orzechów i nasion.
 
Poniżej film z dnia 14 Surowego Wyzwania

Poniżej screeny z kalkulatora żywieniowego:

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem