Tani i zdrowy różowy tort truskawkowy ze słonecznika

 

Postanowiłam, że zrobię torcik z truskawkami. Niestety truskawki mają za mało koloru, żeby zabarwić krem ze słonecznika, z odsieczą mogą przyjść buraczki lub sproszkowane owoce o intensywnej barwie np. pitaya.

Tani i zdrowy różowy tort truskawkowy ze słonecznika

 

Foremka: okrągła o śr. ok.16 cm. (6,2 in)

Porcje: 8-10

Czas pracy:  20 min.

Czas mrożenia 30 min + 2-3 h.

 

Spód:

1 szkl. migdałów (jeśli jesteś początkujący, możesz je podprażyć)

3/4 szkl. rodzynek, namoczonych przez 2 godziny i dokładnie odsączonych

1/2 łyżeczki cynamonu

 

Kremy:

1 i 1/2 szkl. nasion słonecznika (namoczone na noc)

3/4 szkl. śmietanki kokosowej* lub śmietany surowej wiejskiej

1/2 szkl. plus 3 łyżki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia (musi być roztopiony)

1/2 szkl. surowego płynnego(!) miodu lub syropu kolonowego, z agawy.

1/2 szkl. truskawek plus do dekoracji

1 łyżka sproszkowanego buraczka lub pitayi albo 2 łyżki soku z buraka lub kawałek buraczka (jeśli masz mocny blender)

 

Wykonanie:

Składniki na spód rozdrobnić w malakserze za pomocą ostrza "S" lub w blenderze do porządanej,  konsystencji przypominającej nieco ciasto kruche. Przełożyć do foremki, wyrównać i docisnąć. Odstawić na bok.

Krem: Wszystkie składniki oprócz truskawek i buraczków (lub pitayi) dokładnie zmiksować do idealnie gładkiej konsystencji za pomocą mocnego blendera. Na przygotowany wcześniej spód wyłożyć połowę kremu słonecznikowego. Foremkę włożyć do zamrażarki do czasu gdy krem stanie się suchy w dotyku (nie przykleja się).

Do drugiej części kremu, która pozostała w blenderze dodać truskawki i wybrany składnik nadający kolor (buraczek/pitaya). Dokładnie zmiksować. Odłożyć do rękawa cukierniczego około 1/2 szkl. jeśli zamierzasz udekorować tort. Resztę wyłożyć na poprzednią warstwę kremu.  Ciasto i rękaw z kremem do dekoracji włożyć do zamrażarki na 2 -3 godziny.

 

Przed podaniem:

Wyjąć ciasto z zamrażarki 20 min przed podaniem, udekorować truskawkami i kremem zachowanym do tego celu w zamrażarce.

 

 

*Skąd wziąć śmietankę kokosową? Oczywiście można zrobić ją samemu lub zebrać z wierzchu mleka kokosowego zastygłą w lodówce gęstą część lub kupić gotową kokosową śmietankę.

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem