Tani i zdrowy tort z owoców leśnych na bazie słonecznika

Dziś mam dla Was przepyszny witariański tort na spodzie z czekoladowego braunie z dwoma warstwami sernikowymi: białą i z owoców leśnych przygotowanymi na bazie słonecznika.

Brzmi pysznie? O tak! Do tego jeszcze bardzo zdrowo :)

Przepis ten pochodzi z e-booka Tanie, Zdrowe i Polskie Dania Koktajle i Desery Surowe - już wkrótce :)

 

Średnica formy ⌀ 25 cm

Ilość porcji: ok. 16 osób

 

Składniki na spód:

2 szkl. daktyli bez pestek świeżych lub namoczonych i dokładnie odsączonych)
1/2 szkl. kakao
czubata łyżeczka cynamonu

 

Przygotowanie:

Ważna uwaga:  nie rozmoczyć daktyli. Później nie da się ich odsączyć. Nadamiar wody spowoduje, że spoód będzie twardy. Jeśli są miękkie, to nie trzeba ich namaczać. Najlepiej sprawiają się świeże. Pamietaj aby sprawdzić czy nie ma żadnej pestki. Ciasto powinno być trochę kruche.

Wszystkie składniki dokładnie rozdrobnić i połączyć do konsystencji ciasta kruchego. Następnie wyłożyć i docisnąć na spodzie formy. Odstawić na bok.

 

Składniki na krem biały:

2 szkl. namoczonego na noc słonecznika
1 szkl. miodu
3/4 szkl. oleju kokosowego
(1/4 szkl. polecam zastąpić masłem kakaowym*)
2 szkl. śmietanki kokosowej lub innej surowej

 
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach do gładkości. Jeśli chcesz dekorować ciasto, to odłuż niecałą szklankę kremu do dekoracji.  Wyłożyć masę na spód, wyrównać, włożyć do zamrażarnika i obejrzeć odcinek ulubionego serialu, aż wierzch stwardnieje.
 
Składniki na krem z owocami leśnymi:
 
2 szkl. namoczonego na noc słonecznika
1 szkl. miodu
3/4 szkl. oleju kokosowego
(1/4 szkl. polecam zastąpić masłem kakaowym*)
2 szkl. śmietanki kokosowej lub innej surowej
1 1/2 szkl. owoców leśnych
 
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach do gładkości. Jeśli chcesz dekorować ciasto, to odłuż niecałą szklankę kremu do dekoracji. Wyłożyć drugą masę na biały krem, wyrównać, włożyć do zamrażarnika.
 
Tuż przed podaniem udekorować świeżymi owocami i kremem.
 
Czekoladowa polewa (opcjonalnie)
1/3 szkl. płynnego oleju kokosowego
1/4 szkl. kakao
1/4 szkl. płynnego miodu
 
Dokładnie wymieszać rózgą lu blenderem ręcznym. Wstawić do lodówki do zgęstnienia (15 min.) Polać brzegi ciasta i wstawić do zamrażarki.
 
 
 
*Masło kakaowe umożliwia krojenie ładnych kawałków ciasta (lepiej wiąże krem niż olej kokosowy). Moja rada: Jeśli na większą okazje przygotowujesz ciasto to nigdy go nie pomijaj :)
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem