13 dzień - Sushi Annette Larkins

Na śniadanie zielony koktajl ze szpinakiem:
100 g szpinaku
2 banany
3 jabłka

 

Na przekąskę zjadałam owoce – nasze polskie jabłka
Wieczorem przygotowałam sushi inspirowane przepisem Annette Larkins. Pewnie znacie tą „wiecznie młodą” 75-letnią witariankę. A jak nie, to i tak niedługo przygotuję o niej więcej informacji :D
 
Sushi
Na sam początek trzeba skiełkować 2 szkl. łuskanego słonecznika. Słonecznik w ten sposób przygotowany ma więcej składników witalnych i jest moim zdaniem o wiele smaczniejszy.
Następnie przyrządzamy pastę:
 
Pasta:
2 szkl. słonecznika, który skiełkował
2 marchewki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
(oryginalnie 1/2 świeżej
papryki czerwonej)
2 łodygi selera naciowego
sok z 1 cytryny
 
Wszystko trzeba zmiksować w malakserze na pastę.
Następnie przygotowujemy sushi.
 
Potrzebujemy do tego:

Sushi:
ok. 8 nori (2 szt. na jedno zwijanie)
2 marchewki starte na tarce
1 awokado
pasta (przepis powyżej)
400 g dowolnych ulubionych zielonych listków (Annette użyła młodych listków słonecznika, innych sałat oraz kiełków)
cytryna do zwilżenia brzegu nori
Wykonanie:
Dwa arkusze nori układamy jeden na drugim na bambusowej macie do zwijania sushi. Na to układamy listki, awokado, marchewkę i na koniec pastę. Zwilżamy dalszy brzeg nori sokiem z cytryny, aby mógł się skleić i rolujemy jak każde inne sushi.
 
Jest trudno opisać ten proces, o wiele łatwiej zrozumieć o co chodzi, gdy się to zobaczy. Poniżej jest film w którym robię to sushi :)
 
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem