
Wielkanocna Pascha z nerkowców lub jaglanki
Wielkanoc już naprawdę blisko, dlatego na stronie nie może zabraknąć przepysznej Paschy... tak wspaniała orzechowa Pascha. Moim zdaniem jest nawet lepsza od oryginału.
W tym miejscu chcę złożyć Wam najlepsze świąteczne życzenia :)
Składniki masa serowa
3 szkl. nerkowców* – namoczonych na noc lub pół na pół z ugotowaną kaszą jaglaną (pomysł Magdaleny -dzięki!)
3/4 szkl. soku z cytryny (około 2 cytryny)
3/4 szkl. miodu lub syropu z agawy, klonowego
3/4 szkl. oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
Dodatkowo:
pół laski wanilii
1/2 szkl. rodzynków
1/2 szkl. posiekanych i namoczonych migdałów
1/2 szkl. pokrojonych suszonych moreli
*Jeśli nie macie lub nie chcecie użyć nerkowców, to można użyć 4 szkl. wiórek kokosowych.
**materiał musi być czysty - pamiętaj, aby nie używać płynu do płukania po praniu.
pół laski wanilii
1/2 szkl. rodzynków
1/2 szkl. posiekanych i namoczonych migdałów
1/2 szkl. pokrojonych suszonych moreli
Opcjonalnie do dekoracji płatki migdałów, kwiaty bratków lub bakalie.
Składniki masy serowej włożyć do blendera kielichowego i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać ziarenka z połowy laski wanilii. Wymieszać.
Dołożyć bakalie i delikatnie wymieszać.
Dołożyć bakalie i delikatnie wymieszać.
Sitko wyłożyć czystym materiałem do serów** lub ściereczką, włożyć do salaterki. Przełożyć masę na materiał do sitka, zawinąć odstawić na noc do lodówki. Następnie na pół godziny przed podaniem włożyć do zamrażarki, (nie jest to konieczne, ale ułatwi krojenie).
*Jeśli nie macie lub nie chcecie użyć nerkowców, to można użyć 4 szkl. wiórek kokosowych.
**materiał musi być czysty - pamiętaj, aby nie używać płynu do płukania po praniu.