
Surowy Jeżyk Orzechowo Czekoladowy
Przepyszne jeżyki, w uzdrowionej wersji bez laktozy, glutenu, cukru, niezdrowej sklepowej czekolady... Same zdrowe i pyszne składniki :)
Jeżyki Sowy pPrzemądrzałej w zdrowej wersji
Mój mąż ostatnio przytargał do domu książkę „Pychotki Puchatka”. Na każdej stronie ma piękne obrazki z Kubusiem Puchatkiem lub jego przyjaciółmi wraz z w miarę prostym przepisem...
Wszystko byłoby piękne, gdyby te przepisy nie były koszmarnie niezdrowe. Pewnie każdy szanujący się witarianin na jej widok krzyknął by "apage" i wyrzucił ją jak najszybciej ze swojego domu. Dzieciom niestety kolorowe obrazki bardzo się podobają, mojemu mężowi przypomina się smak dzieciństwa.... a mi ta kolorowa książeczka spędza sen z powiek...
Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie połączyć. Najlepiej zmiksować blenderem na idealnie gładką konsystencję. Polewa musi być ciepła i płynna.
Ponieważ próśb i lamentów nie było końca, postanowiłam aby (wilk był syty i owca cała) uzdrowić nieco przepisy Puchatka... W końcu każdy wie jak wygląda ten słodki miś, ale z pewnością nie wielu chciałoby być takim okrąglutkim jak on ;) A wiec tak te jeżyki (a w zasadzie Jeż wygląda w mojej zdrowej wersji :)
Składniki:
Polewa czekoladowa:
1/2-2/3 szkl. oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
1/2 szkl. płynnego surowego miodu lub syropu z agawy, klonowego
2 łyżki kakao
Polewa czekoladowa:
1/2-2/3 szkl. oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
1/2 szkl. płynnego surowego miodu lub syropu z agawy, klonowego
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie połączyć. Najlepiej zmiksować blenderem na idealnie gładką konsystencję. Polewa musi być ciepła i płynna.
Suche składniki:
1 szkl. orzechów włoskich
1/2 szkl. migdałów
1/2 szkl. daktyli bez pestek
1/2 szkl. słonecznika
1 szkl. orzechów włoskich
1/2 szkl. migdałów
1/2 szkl. daktyli bez pestek
1/2 szkl. słonecznika
Jeśli masz czas, to możesz namoczyć orzechy i nasiona, wtedy nieco zmiękną. Orzechy można dowolnie zastępować ulubionymi orzechami lub nasionami.
Wszystkie „suche składniki” posiekać nożem lub lekko w malakserze. Orzechy nie mają stać się papką, ani mąką, powinny być widoczne i możliwe do rozróżnienia.
Wyłożyć i docisnąć do jednej dużej formy lub małych foremek tworząc jeża lub małe jeżyki. Następnie polać równomiernie czekoladową polewą, starając się pokryć wszystkie suche składniki. Jeśli coś nie zostało polane, to należy to wymieszać łyżką i docisnąć do formy.
Włożyć na dno lodówki na 40-15 min (w zależności od wielkości jeży) lub na 20 min do zamrażarki, podawać. Smacznego!
Zapraszam do obejrzenia filmu