Jakie są efekty przestrzegania zasad prawidłowego łączenia pokramów?
Łatwiejsze trawienie, jeszcze więcej energii, zdecydowanie szybsze efekty w dążeniu do prawidłowej masy ciała, łatwiejsze oczyszczanie się organizmu, poprawa samopoczucia, kondycji fizycznej i promienny wygląd...
Poniżej artykułu można pobrać grafikę i wydrukować ją.
Dlatego jest to temat bardzo ciekawy, choć nie jest stosowany przez wszystkich witarian. Dużo osób na surowej diecie odczuwa wiele z powyższych efektów, dlatego jest to temat dla nieco bardziej wymagających i zaawansowanych. Na początku nie jest konieczne, aby się tym za bardzo przejmować ;) ale warto sprawdzić jakie efekty przyniesie Tobie :)
Najłatwiejszym sposobem na łatwe trawienie pokarmów jest jedzenie posiłków typu mono-meal, czyli jednorodnego posiłku składającego się tylko z jednego rodzaju pożywienia. Np. na śniadanie wypijamy sok pomarańczowy, drugie śniadanie lub lunch to jabłka lub banany, kolejny posiłek to zielone liście i ostatni to awokado lub orzechy, nasiona.
Tak jak widzicie w ten sposób w ogóle nic nie łączymy, dlatego powstała ta tabela, która dopuszcza pewne połączenia, ale tylko dwóch grup produktów i tylko połączonych strzałką (nie ma znaczenia w którą stronę).
Zielone liście, sałaty, zioła można łączyć prawie ze wszystkim - słodkimi owocami albo kwaśno-słodkimi owocami albo z kwaśnymi owocami albo z warzywami albo z melonami.
Podobnie jest z owocami kwaśnymi. Tych nie można tylko łączyć ze słodkimi - czyli połączenie ananasa i banana nie jest najlepsze - resztę można łączyć.
Warto zwrócić uwagę, że do kwaśnych owoców zaliczne są pomidory;
do warzyw: m.in. papryka słodka, grzyby, brokuł, cukinia, szpinak;
a do słodkich wszystkie suszone owoce.
Reszta przyporządkowania wydaję się być oczywista.
Można mieszać wszystkie rośliny z dwóch wybranych grup, czyli przykadowo brokuł, kalafior, marchewka, cebula z arbuzem i melonami.
Osobno należy jeść źródła białka i tłuszczy: awokado, orzechy, nasiona.
Pić poza posiłkami wodę lub inne płyny.
Podstawa teorii prawidłowego łączenia pokarmu:
Tak jak dobrze wiecie, tłuszcze, białka, cukry trawione są przez różne enzymy, w odmiennym pH (7-8 cukry i tłuszcze, 1-2 białka) w róźnych częściach układu pokarmowego. Najłatwiej jest naszemu ciału przyswoić składniki witalne, gdy trochę posegregujemy pożywienie. Wtedy trawienie, a następnie przyswajanie zachodzi łatwiej, szybciej, a organizm nie musi ogarniać i dostosowywać się do większego lub mniejszego chaosu w pożywieniu, treści pokarmowe mogą przechodzić szybciej przez układ pokarmowy, co zmniejsza ryzyko zalegania i fermentacji w jelitach.
Polecam wydrukować sobię tabelke i od czasu do czasu zerknąć na nią ;)
Pobierz Plik Prawidłowe Łączenie Pokarmów