Cześć,
Zrobienie domowej śmietanki kokosowej jest bardzo łatwe. W zasadzie w ten sposób możesz zrobić każdą śmietankę orzechową lub z nasion.
1. Zrób mleko - namoczyć na noc orzechy/nasiona/wiórki kokosowe, zmiksować i odcisnąć przez tkaninę lub wycisnąć przez wyciskarkę
2. Wstawić mleko do lodówki na noc na najniższą półkę.
3. Następnego dnia ostrożnie wyjąć mleko i zebrać łyżką śmietankę, która osadziła się na górze naczynia.
Przechowywać jak mleko orzechowe. Używać jako zamiennik zwykłej śmietanki. Co prawda tak idealnie jak homogenizowana się nie ubije, ale smakuje dużo lepiej, nie mówiąc już, że jest o wiele zdrowsza :)
Polceam ją do wszystkiego, szczególnie do moich tortu truskawkowego.
Zobaczcie film jak wygląda moja domowa śmietanka na mleku kokosowym.