
Witariański Kopiec Kreata
Nazwa mówi sama za siebie, to powszechnie znane ciasto jest teraz w na prawdę zdrowej wersji.
Przepyszny witariański Kopiec Kreta
Spód i kruszonka
2 szkl. orzechów
1 i 1/2 szkl. surowego kakao
2 szkl. daktyli namoczonych do miękkości oraz dokładnie odsączonych
2 szkl. orzechów
1 i 1/2 szkl. surowego kakao
2 szkl. daktyli namoczonych do miękkości oraz dokładnie odsączonych
Wszystkie składniki przełożyć do malaksera i miksować do uzyskania ciastowatej konsystencji. Trochę mniej niż połowę „ciasta” przełożyć do okrągłej formy o średnicy ok 23 cm. Wyłożyć nim spód i boki ciasta. Drugą połową „ciasta” posypiemy krem, aby przypominał kopiec.
Jeśli ciasto jest za wilgotne i nie kruszy się, to można dodać trochę wiórek kokosowych i wymieszać.
Kremowe wypełnienie
Jeśli ciasto jest za wilgotne i nie kruszy się, to można dodać trochę wiórek kokosowych i wymieszać.
Kremowe wypełnienie
3 szkl. nerkowców namoczonych na noc i odsączonych
sok z 2 cytryn (do smaku)
ziarenka z 1 wanilii
3/4 szkl. roztopionego oleju kokosowego
3/4 szkl. płynnego miodu lub syropu z agawy
5-6 bananów obranych
świeże listki mięty.
Im mocniejszy masz blender tym lepsza konsystencja kremu będzie. Wszystkie składniki - oprócz bananów i mięty - dokładnie zmiksować. Banany obrać ze skórek i przekroić wzdłuż na połówki. Ułożyć na spodzie, zalać kremem, formując lekką górkę na środku. Posypać pozostałą połową ciasta czekoladowego. Uformować kopiec, włożyć do zamrażarki na 3 godziny, następnie przełożyć do lodówki. Tuż przed podaniem udekorować listkami mięty.
sok z 2 cytryn (do smaku)
ziarenka z 1 wanilii
3/4 szkl. roztopionego oleju kokosowego
3/4 szkl. płynnego miodu lub syropu z agawy
5-6 bananów obranych
świeże listki mięty.
Im mocniejszy masz blender tym lepsza konsystencja kremu będzie. Wszystkie składniki - oprócz bananów i mięty - dokładnie zmiksować. Banany obrać ze skórek i przekroić wzdłuż na połówki. Ułożyć na spodzie, zalać kremem, formując lekką górkę na środku. Posypać pozostałą połową ciasta czekoladowego. Uformować kopiec, włożyć do zamrażarki na 3 godziny, następnie przełożyć do lodówki. Tuż przed podaniem udekorować listkami mięty.
