Jak zrobić domową śmietankę kokosową (i każdą orzechową)

Cześć,
Zrobienie domowej śmietanki kokosowej jest bardzo łatwe. W zasadzie w ten sposób możesz zrobić każdą śmietankę orzechową lub z nasion.
1. Zrób mleko - namoczyć na noc orzechy/nasiona/wiórki kokosowe, zmiksować i odcisnąć przez tkaninę lub wycisnąć przez wyciskarkę
2. Wstawić mleko do lodówki na noc na najniższą półkę.
3. Następnego dnia ostrożnie wyjąć mleko i zebrać łyżką śmietankę, która osadziła się na górze naczynia.
Przechowywać jak mleko orzechowe. Używać jako zamiennik zwykłej śmietanki. Co prawda tak idealnie jak homogenizowana się nie ubije, ale smakuje dużo lepiej, nie mówiąc już, że jest o wiele zdrowsza :)

Polceam ją do wszystkiego, szczególnie do moich tortu truskawkowego.
 
Zobaczcie film jak wygląda moja domowa śmietanka na mleku kokosowym.
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem